HTML

Angyal vagy

Adományfigyelő blog. Tudd, hová megy a pénzed! Kapcsolat: angyalvagy(kukac)gmail.com

Friss topikok

  • ikaljan: NTisztelettel szeretném megemlíteni, hogy meglehetősen fura az az eljárás, hogy egyetlen személy b... (2010.02.24. 19:41) Bolek Zoltán gyanús kapcsolatai
  • Vakariosz: A Magyar Iszlám Közösség és Bolek Zoltán, a közösség teljhatalmú urának eddigi ún. karitatív akció... (2010.02.02. 13:47) Zavaros ügyek

2010.02.09. 08:00 angyalvagy

Bolek Zoltán gyanús kapcsolatai

Címkék: közösség magyar iszlám world zoltán agency third bolek elfatih hassanein relief

Ebben a blogban már szó volt Bolek Zoltánról, a Magyar Iszlám Közösség elnökéről. A MIK rendszeresen gyűjt adományokat (sokszor cégektől kér gyógyszereket), azt ígérve, hogy eljuttatják a rászorulóknak. A célországok elsősorban muszlim államok, ezek egyike Szudán, ahol Boleknek nagyon jó kormányzati kapcsolatai vannak. Az őt ismerők közül többen állítják: az adományok gyakran egyáltalán nem jutnak el oda, ahová a felajánlók küldik.

Bolek adományozásával kapcsolatban blogunk egyik hozzászólója az alábbiakat írta:

"A Magyar Iszlám Közösség és Bolek Zoltán, a közösség teljhatalmú urának eddigi ún. karitatív akciói is kétségesek voltak. Emlékezhetünk arra, hogy a MIK első iraki segélyakciója is szőrén-szálán eltűnt. Az iraki szervek képviselője, a félig magyar Dulaimi Attila sejk szerint az ügy egyszemélyi felelőse Bolek volt. Az Bolek ellen egykori bizalmasa és közeli barátja, Tariq Al-Hamis (Papp László) több feljelentést is tett. Ezek egyike a közösség pincéjében tönkrement, több millió forint értékű, veszélyes hulladéknak számító gyógyszerek kezelésével kapcsolatos. Bolek barátainak elárulta, hogy közvetítői jutalékot kap egyes külföldi segélyakciókért. Más akciók sikertelenek maradtak. A moldvai csángóknak ígért könyvek talán még ma is Erdélyben porosodnak. A beígért magyar kórház sem nyílt eddig meg Szudánban, pedig magyar cégek, és még a Honvéd futballistái is komolyan támogatták az ügyet. Egy másik veszélyes vetülete az ügynek az, hogy kik is kapták meg a támogatást. Bolek Zoltán pl. 2005-ben találkozott Elfatih Hassanein-nel Szudánban. Hassanein-t a nemzetközi sajtó nem mint karitatív aktivistát írja le. "
 

Utánajártunk egy-két dolognak.

Bolek Zoltán először 2004-ben járt Szudánban, gyógyszereket szállított Darfúrba. A gyógyszerek akkor eljutottak a címzettekhez, igaz, akkor Boleket egy újságíró is elkísérte. Úgy tudjuk, hogy akkor nem találkozott a hozzászólásban említett Elfatih Hassaneinnel. Hassaneint egyébként Bolek már korábbról ismerte. Ahogy a terrorelhárítók előtt sem volt ismeretlen a szudáni férfi. 1996-ban a Hassanein által vezetett bécsi muszlim segélyszervezet, a Third World Relief Agency-t terrorelhárítók szállták meg.

Az osztrák hatóságok szerint a segélyszervezet bankszámlájáról 350 millió dollár vándorolt át radikális boszniai muszlimokhoz - a pénz egy része állítólag muszlim kormányoktól származott, a szervezeten keresztül finanszírozták a radikálisokat. Pontosabban: a pénzből fegyvereket vásároltak. Az ügynek különösebb következménye nem lett, Hassanein ugyanis diplomáciai státuszban volt, így gond nélkül visszautazhatott Szudánba. A TWRA-t többen Oszama bin Ladennel is kapcsolatba hozták. A segélyszervezetet Hassanein 1987-ben alapította.

Úgy tudjuk, Bolek 2004 után azért vette fel újra a kapcsolatot Hassaneinnel, mert a szudáni férfi az alapítója egy budai mecsetet fenntartó alapítványnak, amelynek vezetőjével a MIK elnöke kifejezetten rossz kapcsolatban van. Bolek el akarta érni, hogy Hassanein rúgja össze a port a budai mecset vezetőjével, ezzel gyengítve riválisát. Hogy ez sikerült-e neki vagy sem, nem tudjuk, de az tény, hogy a szudáni "segélyezési" akciói idején kereste a férfi kegyeit.

Az biztos, hogy Bolek karitatív akciói zavarosak és átláthatatlanok (ahogy a hozzászóló is írta, előfordult, hogy komplett segélyszállítmányoknak veszett nyoma, nem beszélve a MIK egykori alelnökéről, akit a bolíviai kommandósok egy máig tisztázatlan ügy miatt lőttek szitává), ezért senkinek nem ajánljuk, hogy azokban bármilyen módon részt vegyen vagy adományt adjon!

A képen Bolek (balra) és Hassanein látható.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://angyalvagy.blog.hu/api/trackback/id/tr121739827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakariosz_ 2010.02.09. 16:55:38

A Magyar Iszlám Közösség épp ma tette közzé a 2009. évi karitatív akcióinak összegzését:

ots.mti.hu/news.asp?view=2&newsid=60398

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.02.09. 18:39:52

Soha nem lehet biztos az ember, hogy jó helyre kerül az adománya. Ugyanez volt pár éve valamelyik gyermekrák alapítványnál. Ha adsz párszáz forintot egy koldusnak, mi a garancia, hogy nem issza el? És hányszor jártam úgy, hogy jólszituált fiatalok kértek x pénzt, hogy sürgősen telefonálni tudjanak, aztán amikor látták, hogy több van nálam, mindjárt x+y lett a kérés tárgya...

Én a Vöröskeresztnek szoktam felajánli adóm 1%-át, talán bennük meg lehet bízni valamennyire.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.02.24. 19:41:12

NTisztelettel szeretném megemlíteni, hogy meglehetősen fura az az eljárás, hogy egyetlen személy bemondása alapján sároztok egy szervezetet. (különösen, ha az illető konkrétan 15 évet ült gazdasági bűncsleekmények miatt) A tényfeltáró újságírással semmi problémám, de az "audiatur et altera pars" elvét nem ártana szem előtt tartani.

/Csak tisztáznám, hogy a MIK-kel személyes tapasztalatom van, korábban segítettem néhány akció szervezésében, illetve fordítottam néhány külföldi partnerrel való levelezést/

Azt gondolom, hogy a MIK-kel szemben el negatívumként el lehet mondani, hogy valóban nagyon szerény infrastruktúra áll mögötte (mind eszköz, mind személyi értelemben).
Az akciók ad hoc módon, éppen ráérő támogatók, szervezők által végzett munkával működnek, így a szervezés színvonala, és adott projektre rendelkezésre álló erőforrások mennyisége elég hektikus.
- Így valóban rendszeresen visszatérő probléma, a kinti partnerekkel való nem megfelelő kommunikáció (hozzáteszem aki ismeri pl. a szudáni viszonyokat, az tudja, hogy ez nem feltétlenül és minden esetben az itteniek hibája).
- Sokszor gondot okoz, hogy itthon sikerül összegrundolni szállítmányokat (pl. leselejtezett kórházi eszközöket, lejárat előtt álló oltóanyagot), de a szállításra nem sikerül időben előteremteni a forrásokat, így a cuccok sokszor hónapokig állnak a mecsetben.
-probléma az is, hogy a MIK-nek nincs "terepen" dolgozó stábja, így külföldi partnereken végzi a segélyek osztását. Éppen az iraki tapasztalatok miatt azonban elég rigózusan ügyel arra, hogy a partnerektől garanciát kapjanak, hogy a szállítmányok megfelelő helyre jussanak, ez viszont rugalmatlanná teszi a rendszert.

Más részről, (hogy pozitívumot is mondjak), az ad hoc segítőkre építő rendszer, az infrastruktúra hiánya azt is jelenti, hogy a szervezet által végzett karitatív munkának baromi alacsony a rezsije. Nem fizetnek szervezőket, orvosokat, "terepen dolgozó munkatársakat", és hasonlókat, a támogatásokat kizárólag a konkrét projektre fordítják, a segítők pedig saját költségre telefonálnak, szervezkednek. (Bolek, mint a MIk vezetője kap költségtérítést, de ezt nem a támogatásokból finanszírozza a szervezet... - hozzáteszem ő konkértan a saját házára vett fel jelzálogot, hogy a közösséget kisegítse a szarból... szóval a hú de nagy pénzlenyúlás elég röhejes felvetés)

A másik előnye a szervezetnek, hogy a csoport nem ENSZ-hez, EU-hoz kötött csoport (bár az ENSz által regisztrált szervezet). A jó kapcsolat pl. a szudáni kormánnyal ugyan valóban azt jelenti, hogy sokszor sötét gazemberekkel, vagy legalábbis kétes arcokkal kell gazsulázni, viszont tény, hogy a MIK akkor is ki tudta juttatni pl. a vakcinákat, amikor az nagy segélyszervezeteket éppen kitiltották Szudánból.

Szóval azt gondolom van előnye és hátránya a szervezetnek, viszont azt gondolom, hogy egyszerű gusztustalan hazgság avval vádolni, hogy lenyúlná a támogatást, vagy rossz célra használná.

De akkor térjünk át a cikk állításaira:
1. MIK első iraki segélyakciója ---> Ez volt a MIK első nemzetközi segélyakciója, és totális kudarccal végződött. (az egész cuccnak nyoma veszett) Természetesen több olvasata is lehet a dolognak. Mindenstre tény, hogy Duliami akkoriban az Emigráns Iraki Kormány fejének adta ki magát, és rövid ideig a magyar diplomáciát is sikerült megtévesztenie.
(és többek között a MIK-et is...). Természetesen lehet vádolni a MIK-et (ha mással nem amatörizmussal mindenképpen), de kérdés, hogy az ügyben érintett, és bizonyítottan szélhámos Duliamit feltétlenül érdemes e mérvadó forrásnak tekinteni az ügyben.
A MIk számára pozitív olvasatban egy amatőrökből álló szervezet első (sikertelen) nemzetközi kísérlete volt, amelynek hibáiból tanulva a későbbiekben számos sikeres akciót bonyolítottak le. (többek között a második iraki missziót is)

2. a Szudáni Magyar Kórház ügye (konkrétan eben az időszakban fordítottam egy csomó doksit, szóval erről első kézből vannak infoim):
2005-től kezdve volt terítéken egy Szudáni Magyar Kórház alapítása. (ekkor már 4 sikeres szudáni akción volt túl a szervezet) Kezdetben űgy tűnt, hogy komoly - szudáni - kormányzati szándék van erre. (szándéknyilatkozat, stb. is született). A projekt elsődlegesen az aknasérültek rehabilitáciját szolgálta volna. Első tervek szerint Darfurba került volna a kórház, de elég gyorsan kiderül, hogy a kormány egy karthumi projektet támogat.
A hivatalos engedélyek birtokában megindult Magyarországon gyűjtés, amely során nagy mennyiségű leselejtezett eszközöket adományoztak a közösségnek. 2006 tavaszán magyar oldalon minden készen állt az indulásra, azonban a szudáni partnerek nem álltak készen az eszközök fogadására. (az ígéretekkel ellentétben nem szereztek be minden engedélyt, nem teremtették elő a szakmai hátteret a kórház működtetéséhez, stb.)
Hosszas várakozás után (miután fél évig alig lehetett mozogni a mecsetben a felhalmozott eszközöktől) a MIK megelégelte ezt a huzavonát, és új partnert keresett. Mivel a szudáni magyarabokkal több évtizedes volt a magyar kapcsolat, az egyeztetéseket követően az itteni kórházat szerelték fel az eszközökkel.
Hozzáteszem, hogy Szudánban Bolek (és a MIK) partnere nem a Third World Relief, hanem az Al-Mummineen alapítvány volt, konkétan a kapcsolattartó Hussein Khalid volt. (ez egyébként fent van a MIk honlapján is).

... Tény, hogy nem valósult meg az eredeti elképzelés. Tény az is, hogy az eszközök ma emberek gyógyítását szolgálják. Azt meg mindenki döntse el, hogy a MIK-et dícséret vagy dorgálás illeti e, és hogy jó helyre ment-e a támogatás.

3. "A moldvai csángóknak ígért könyvek talán még ma is Erdélyben porosodnak" - talán ugye... no comment.

No szóval nagyon hasznos, hogy próbáljátok figyelni, milyen szervezetnek érdemes adományokat adni, de azt gondolom, hogy ezt nem bulvár-alapon kellene művelni.

Üdvözlettel,
Isa Káldos János
süti beállítások módosítása